Глютамин в спортивному харчуванні

Глютамин в спортивному харчуванні

Що таке глютамін

Глютамин - це амінокислота, що займає лідируюче місце за змістом не тільки в крові, але і в м'язах. Дана амінокислота впливає безпосередньо на протеїновий розпад, активізуючи протеїновий синтез. Глютамін міститься в багатьох протеїнових продуктах харчування, але все-таки з продуктами її надходить недостатня кількість, тому спортсмени потребують додаткових добавках.

Спорт і глютамін

При стресі і підвищених навантаженнях відбувається відтік глютамина з м'язів, що призводить до посилення синтезу цієї амінокислоти. Слід зазначити, що високоінтенсивне скорочення м'язів в процесі силового тренування збільшує схильність м'язових клітин до всіх пошкоджень, який стимулює зростання м'язової тканини. Так, одержувані м'язові мікротравми відновлюються завдяки глютамину, створюючи знову необхідне для повноцінної життєдіяльності оточення.

Додатковий прийом глютамина дозволяє подолати тенденцію м'язів до такого процесу, як катаболізм. Залежно від кількості глікогену, надходження енергії, а також інтенсивності тренування глютамин може забезпечити до 10% загальної енергії, яка витрачається на скорочення м'язів.

Нервова система і глютамін

У людському мозку глютамин трансформується в глютамінову кислоту, яка відноситься до нейромедіаторних кислот і є досить активним біологічним речовиною. Так, глютамінова кислота робить цілком помірне психостимулюючу, енергізірующее, а також збуджує і навіть ноотропну дію.

Крім того, глютамин збільшує рівень гамма-аміномасляної кислоти, необхідної для повноцінної мозкової діяльності. У процесі синтезу глютамина в нашому організмі здійснюється зв'язування аміаку, токсичного для тканин мозку.

Імунна система і глютамін

Глютамин активно витрачається імунною системою, особливо при стресах, травмах і всіляких захворюваннях, тому значно зростає потреба в його поповнення.

Дослідження, в яких брали участь тварини, показали, що додаткова доза глютамина здатна захистити печінку від негативного токсичної дії препаратів, що використовуються, наприклад, при хімотерапіі.

Треба сказати, що низький рівень глютамина призводить до зниження в організмі кількості Т-клітин, при цьому макрофаги (або білі кров'яні тільця, які нейтралізують токсичні речовини) втрачають всі свої сили. Саме за рівнем Т-клітин лікарями і встановлюється ступінь активності імунної системи.

Повсякденний прийом глютамина в кількості 20-40 г призводить до помітної активізації імунної системи. Глютамін використовують при лікуванні всіляких вірусних інфекцій, включаючи СНІД і синдром хронічної втоми.

Відновлення організму

Глютамин вкрай важливий для підтримки структури кишечника. Практично весь глютамін, який надходить з їжею, застосовується клітинами тонкої кишки, але одночасно з цим відбувається швидке загоєння, а також відновлення функцій слизової оболонки кишечника.

В цілому, терапевтичне значення глютамина виявили більше 40 років тому, коли ця амінокислота використовувалася при лікуванні пептичних виразок і запаленні шлунка. Глютамін уповільнює осідання жирів у тканинах печінки, допомагаючи тим самим видаляти продукти метаболізму, сприяючи лікуванню цирозу. Але за певних формах печінкової недостатності ця амінокислота втрачає свою ефективність, оскільки печінка втрачає здатність засвоювати глютамин.



Джерело: www.IronSport.com.ua - спортивне харчування
Всі права захищені Магазин спортивного харчування www.IronSport.com.ua
При копіюванні статті посилання на джерело обов'язкове.

Даний документ був доданий в Четверг 26 января, 2012.
Магазин спортивного харчування | Рейтинг спортивного харчування | Контакти | Карта магазину|
© Інтернет-магазин спортивного харчування IronSport.com.ua™ 2006—2019

Купити спортивні товари - спортивне харчування, спортивний одяг, спортивний інвентар для бодібілдингу, спорту та дозвілля. Продаж і доставка по Києву і всій Україні.



Русский язык - Стаття - Глютамин в спортивному харчуванні