Амінокислоти та їх властивості докладно

Амінокислоти та їх властивості докладно


Амінокислоти є структурні хімічні одиниці або "будівельні цеглинки", що утворюють білки . Амінокислоти на 16% складаються з азоту, це є основним хімічним відмінністю від двох інших найважливіших елементів живлення - вуглеводів і жирів. Важливість амінокислот для організму визначається тією величезною роллю, яку відіграють білки у всіх процесах життєдіяльності.

Будь-який живий організм від найкрупніших тварин до крихітного мікроба складається з білків. Різноманітні форми білків беруть участь у всіх процесах, що відбуваються в живих організмах. У тілі людини з білків формуються м'язи, зв'язки, сухожилля, всі органи і залози, волосся, нігті; білки входять до складу рідин і кісток. Ферменти і гормони, що каталізують і регулюють всі процеси в організмі, також є білками. Дефіцит білків в організмі може привести до порушення водного балансу, що викликає набряки. Кожен білок в організмі унікальний і існує для спеціальних цілей. Білки не є взаємозамінними. Вони синтезуються в організмі з амінокислот, які утворюються внаслідок розщеплення білків, що знаходяться в харчових продуктах. Таким чином, саме амінокислоти, а не самі білки є найбільш цінними елемента-ми харчування. Крім того, що амінокислоти утворюють білки, що входять до складу тканин і органів людського організму, деякі з них виконують роль нейромедіаторів (нейротрансмітерів) або є їх попередниками. Нейромедіатори - це хімічні речовини, що передають нервовий імпульс з однієї нервової клітини на іншу. Таким чином, деякі амінокислоти необхідні для нормальної роботи головного мозку. Амінокислоти сприяють тому, що вітаміни і мінерали адекватно виконують свої функції. Деякі амінокислоти безпосередньо забезпечують енергією м'язову тканину. Існує близько 28 амінокислот. В організмі людини багато хто з них синтезуються в печінці. Однак деякі з них не можуть бути синтезовані в організмі, тому людина обов'язково повинна отримувати їх з їжею. До таких незамінних амінокислот відносяться - гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, треонін, триптофан і валін. Амінокислоти, які синтезуються в печінці, включають аланін, аргінін, аспарагін, аспартовую кислоту, цитрулін, цистерн, гамма-аміномасляна кислота, глютамовую кислоту, глютамін, гліцин, орнітин, пролін, серин, таурин, тирозин.

Процес синтезу білків постійно йде в організмі. У випадку, коли хоч одна незамінна амінокислота відсутня, утворення білків призупиняється. Це може привести до самих різних серйозних проблем - від порушення травлення до депресії і уповільнення росту. Як виникає така ситуація? Легше, ніж це можна собі уявити. Багато факторів призводять до цього, навіть, якщо ваше харчування збалансовано і ви споживаєте достатню кількість білка. Порушення всмоктування в шлунково-кишковому тракті, інфекція, травма, стрес, прийом деяких лікарських препаратів, процес старіння і дисбаланс інших поживних речовин в організмі - все це може привести до дефіциту незамінних амінокислот.
Слід мати на увазі, що все вищесказане зовсім не означає, що споживання великої кількості білків допоможе вирішити будь-які проблеми. Насправді, це не сприяє збереженню здоров'я. Надлишок білків створює додатковий стрес для нирок і печінки, яким треба переробляти продукти метаболізму білків, основним з них є аміак.
Аміак дуже токсичний для організму, тому печінка негайно переробляє його в сечовину, яка потім надходить з потоком крові в нирки, де фільтрується і виводиться назовні. До тих пір, поки кількість білка не дуже велика, а печінка працює добре, аміак нейтралізується відразу ж і не заподіює ніякої шкоди. Але якщо його дуже багато і печінка не справляється з його знешкодженням (в результаті неправильного харчування, порушення травлення і / або захворювань печінки) - в крові створюється токсичний рівень аміаку. При цьому може виникнути маса серйозних проблем зі здоров'ям, аж до печінкової енцефалопатії і коми.
Занадто висока концентрація сечовини також викликає пошкодження нирок і болю в спині.
Отже, важливим є не кількість, а якість споживаних з їжею білків.
В даний час можна отримувати незамінні і замінні амінокислоти у вигляді біологічно активних харчових добавок.
Це особливо важливо при різних захворюваннях і при застосуванні редукційних дієт. Вегетаріанцям необхідні такі добавки, що містять незамінні амінокислоти, щоб організм отримував все необхідне для нормального синтезу білків.
Є різні види біологічно активних харчових добавок, що містять амінокислоти. Амінокислоти входять до складу деяких полівітамінів, білкових сумішей.
Є у продажу формули, що містять комплекси амінокислот або містять одну або дві амінокислоти. Вони представлені в різних формах: у капсулах, таблетках, рідинах і порошках. Більшість цих амінокислот отримані з білків тваринного або рослинного походження, а також дріжджових протеїнів. Кристалічні незв'язані амінокислоти (див. нижче) отримані в основному з білків рослинного походження.
При виборі добавки, що містить амінокислоти, перевагу слід віддавати продуктам, що містять L-кристалічні амінокислоти, стандартизовані по Американської Фармакопеї (USP).
Більшість амінокислот існує у вигляді двох форм, хімічна структура однією є дзеркальним відображенням іншої. Вони називаються D-і L-формами, наприклад D-цистин і L-цистин.
D означає dextra (права на латині), а L - levo (відповідно, ліва). Ці терміни позначають напрям обертання спіралі, що є хімічною структурою даної молекули. Білки тваринних і рослинних організмів створені в основному L-формами амінокислот (за винятком фенілаланіну, який представлений D, L формами).
Таким чином, харчові добавки, що містять L-амінокислоти, вважаються більш придатними для біохімічних процесів людського організму. Вільні, або незв'язані, амінокислоти є найбільш чисту форму.
Вони не потребують переварюванні і абсорбуються безпосередньо в кровотік. Після прийому всередину всмоктуються дуже швидко і, як правило, не викликають алергічних реакцій.
Для отримання найкращих результатів використовують порошок. Окремі амінокислоти приймають натще, краще всього вранці або між прийомами їжі з невеликою кількістю вітамінів В6 і С. Якщо ви приймаєте комплекс амінокислот, що включає всі незамінні, це краще робити через 30 хвилин після або за 30 хвилин до їди.
Краще всього приймати і окремі потрібні амінокислоти, і комплекс амінокислот, але в різний час. Окремо амінокислоти не слід приймати протягом тривалого часу, особливо у високих дозах. Рекомендують прийом протягом 2 місяців з 2-місячною перервою.
Дітям не слід давати харчові добавки з амінокислотами.


Аланін

Аланії сприяє нормалізації метаболізму глюкози. Встановлено взаємозв'язок між надлишком аланіну і інфікуванням вірусом Епштейна-Барра, а також синдромом хронічної втоми. Одна з форм аланіну - бета-Аланія є складовою частиною пантотенової кислоти і коензиму А - одного з найважливіших каталізаторів в організмі.


Аргінін

Аргінін уповільнює ріст пухлин, у тому числі ракових, за рахунок стимуляції імунної системи організму. Він підвищує активність і збільшує розмір вилочкової залози, яка виробляє Т-лімфоцити. У зв'язку з цим аргінін корисний людям, страждаючим ВІЛ-інфекцією і злоякісними новоутвореннями.
Його також застосовують при захворюваннях печінки (цирозі і жировій дистрофії), він сприяє дезінтоксикаційним процесам в печінці (перш за все знешкодженню аміаку). Насіннєва рідина містить аргінін; його іноді застосовують в комплексній терапії безпліддя у чоловіків.
У сполучної тканини і в шкірі також знаходиться велика кількість аргініну, тому він ефективний при різних травмах.
Аргінін - важливий компонент обміну речовин у м'язовій тканині. Він сприяє підтримці оптимального азотного балансу в організмі, оскільки бере участь в транспортуванні і знешкодженні надлишкового азоту в організмі.
Аргінін допомагає знизити вагу, тому що викликає деяке зменшення запасів жиру в організмі.
Аргінін входить до складу багатьох ензимів і гормонів. Надає стимулюючу дію на вироблення інсуліну підшлунковою залозою як компонент вазопресину (гормону гіпофіза) і допомагає синтезу гормону росту. Хоча аргінін синтезується в організмі, його утворення може бути знижене у новонароджених. Джерелами аргініну є шоколад, кокосові горіхи, молочні продукти, желатин, м'ясо, овес, арахіс, соєві боби, волоські горіхи, біле борошно, пшениця і пшеничні зародки.
Люди, що мають вірусні інфекції, у тому числі Herpes simplex, не повинні приймати аргінін у вигляді харчових добавок і повинні уникати споживання продуктів, багатих аргініном. Вагітним і годуючим грудьми матерям не слід вживати харчові добавки з аргініном. Прийом невеликих доз аргініну рекомендується при захворюваннях суглобів і сполучної тканини, при порушеннях толерантності до глюкози, захворюваннях печінки і травмах. Тривалий прийом не рекомендований.


Аспарагин

Аспарагін необхідний для підтримки балансу в процесах, що відбуваються в центральній нервовій системі; перешкоджає як надмірного збудження, так і зайвого гальмування. Він бере участь в процесах синтезу амінокислот в печінці.
Найбільше аспарагіну в м'ясних продуктах. Аспартовая кислота. Так як аспартовая кислота підвищує життєву силу, то її застосовують при втомі. Вона відіграє також важливу роль у процесах метаболізму. Аспартовую кислоту часто призначають при захворюваннях нервової системи.
Вона корисна спортсменам, а також при порушеннях функції печінки. Стимулює імунітет за рахунок підвищення продукції імуноглобулінів і антитіл. Аспартовая кислота у великих кількостях міститься в білках рослинного походження, отриманих з пророщених насіння.


Карнітин

Строго кажучи, карнітин не є амінокислотою, але його хімічна структура схожа із структурою амінокислот, і тому їх зазвичай розглядають разом. Карнітин не бере участь в синтезі білків і не є нейромедіатором. Його основна функція в організмі - це транспорт довголанцюгових жирних кислот, в процесі окислення яких виділяється енергія.
Це один з основних джерел енергії для м'язової тканини. Таким чином, карнітин збільшує переробку жиру в енергію і запобігає відкладення жиру в організмі, насамперед у серці, печінці, скелетних м'язах.
Карнітин знижує вірогідність розвитку ускладнень цукрового діабету, пов'язаних з порушеннями жирового обміну, сповільнює жирове переродження печінки при хронічному алкоголізмі та ризик виникнення захворювань серця.
Карнітин має здатність знижувати рівень тригліцеридів в крові, сприяє зниженню маси тіла і підвищує силу м'язів у хворих з нервово-м'язовими захворюваннями.
Вважається, що деякі варіанти м'язових дистрофій пов'язані з дефіцитом карнітину. При таких захворюваннях люди повинні отримувати більшу кількість цієї речовини, ніж це належить за нормами.
Карнітин також підсилює антиоксидантну дію вітамінів С і Е. Він може синтезуватися в організмі при наявності заліза, тіаміну, піридоксину і амінокислот лізину і метіоніну.
Синтез карнитина здійснюється в присутності також достатньої кількості вітаміну С.
Недостатня кількість будь-якого з цих поживних речовин в організмі призводить до дефіциту карнітину.
Карнітин надходить в організм з їжею, насамперед з м'ясом та іншими продуктами тваринного походження.
Більшість випадків дефіциту карнітину пов'язано з генетично обумовленим дефектом у процесі його синтезу. До можливих проявів недостатності карнітину відносяться порушення свідомості, болі в серці, слабкість в м'язах, ожиріння.
Чоловікам внаслідок більшої м'язової маси потрібна більша кількість карнітину, ніж жінкам. У вегетаріанців більш імовірне виникнення дефіциту цієї поживної речовини, ніж у вегетаріанців, у зв'язку з тим, що карнітин не зустрічається в білках рослинного походження. Більш того, метіонін і лізин (амінокислоти, необхідні для синтезу карнітину) також не містяться в рослинних продуктах в достатніх кількостях.
Для отримання необхідної кількості карнітину вегетаріанці мають приймати харчові добавки або є збагачені лізином продукти, такі як кукурудзяні пластівці.
Карнітин представлений в біологічно активних харчових добавках в різних формах: у вигляді D, L-карнітину, D-карнітину, L-карнітину, ацетил-L-карнітину.
Переважно приймати L-карнітин.


Цитрулін

Цитрулін підвищує енергозабезпечення, стимулює імунну систему, в процесах обміну речовин перетворюється на L-аргінін.
Знешкоджує аміак, що ушкоджує клітини печінки. Цитрулін переважно знаходиться в печінці.


Цистеин і цистин

Ці дві амінокислоти тісно пов'язані між собою, кожна молекула цистину складається з двох молекул цистерна, сполучених один з одним. Цистерн дуже нестабільний і легко переходить в L-цистин, і одна амінокислота легко переходить в іншу при необхідності.
Обидві амінокислоти відносяться до сірковмісних і відіграють важливу роль у процесах формування тканин шкіри. Мають значення для дезінтоксикаційних процесів.
Цистерн входить до складу альфа-кератину, основного білка нігтів, шкіри і волосся. Він сприяє формуванню колагену і покращує еластичність і текстуру шкіри.
Цистерн входить до складу та інших білків організму, в тому числі деяких травних ферментів.
Цистерн допомагає знешкоджувати деякі токсичні речовини і захищає організм від шкідливої ​​дії радіації. Він являє собою один з найбільш потужних антиоксидантів, при цьому його антиоксидантну дію посилюється при одночасному прийомі вітаміну С і селену.
Цистерн є попередником глютатіону - речовини, що надає захисну дію на клітини печінки та головного мозку від пошкодження алкоголем, деяких лікарських препаратів і токсичних речовин, що містяться в сигаретному димі.
Цистерн розчиняється краще, ніж цистин, і швидше утилізується в організмі, тому його частіше використовують в комплексному лікуванні різних захворювань. Це амінокислота утворюється в організмі з L-метіоніну, при обов'язковій присутності вітаміну В6.
Додатковий прийом цистерна необхідний при ревматоїдному артриті, захворюваннях артерій, раку. Він прискорює одужання після операцій, опіків, зв'язує важкі метали і розчинне залізо. Ця амінокислота також прискорює спалювання жирів і утворення м'язової тканини.
L-цистерн володіє здатністю руйнувати слиз в дихальних шляхах, завдяки цьому його часто застосовують при бронхітах і емфіземі легенів. Він прискорює процеси одужання при захворюваннях органів дихання і відіграє важливу роль в активізації лейкоцитів і лімфоцитів.
Замість цистерна можна застосовувати цистин або N-ацетилцистеїн. N-ацетилцистеїн допомагає зменшити негативні наслідки хіміо-і променевої терапії.
Так як ця речовина збільшує кількість глютатіона в легенях, нирках, печінці і червоному кістковому мозку, вона уповільнює процеси старіння, наприклад зменшуючи кількість старечих пігментних плям. N-ацетилцистеїн більш ефективно підвищує рівень глютатіону в організмі, ніж цистин або навіть сам глютатіон.
Люди з цукровим діабетом повинні бути обережні при прийомі добавок з цистеїном, оскільки він володіє здатністю інактивувати інсулін.
При цістінуріі, рідкісному генетичному стані, що приводить до утворення цистинових каменів, приймати цистерн не можна.


Диметилгліцин

Диметилгліцин - це похідне гліцінасамой простий амінокислоти. Він є складовим елементом багатьох важливих речовин, таких як амінокислоти метіонін і холін, деяких гормонів, нейромедіаторів і ДНК.
У невеликих кількостях Диметилгліцин зустрічається в м'ясних продуктах, насінні і зернах.
Хоча з дефіцитом Диметилгліцин не пов'язано ніяких симптомів, прийом харчових добавок з Диметилгліцин надає цілий ряд позитивних ефектів, включаючи поліпшення енергозабезпечення і прискорення розумової діяльності.
Диметилгліцин також стимулює імунітет, зменшує вміст холестерину і тригліцеридів у крові, допомагає нормалізації артеріального тиску і рівня глюкози, а також сприяє нормалізації функції багатьох органів. Його також застосовують при епілептичних припадках.


Гамма-аміномасляна кислота

Гамма-аміномасляна кислота (GABA) виконує в організмі функцію нейромедіатора центральної нервової системи. Вона незамінна для обміну речовин у головному мозку.
Гамма-аміномасляна кислота в організмі утворюється з іншої амінокислоти - глютамінової. Вона зменшує активність нейронів і запобігає перезбудження нервових клітин.
Гамма-аміномасляна кислота знімає збудження і надає заспокійливу дію, її можна приймати також як транквілізатори (діазепам, феназепам та ін), але без ризику розвитку звикання.
Цю амінокислоту використовують в комплексному лікуванні епілепсії та артеріальної гіпертензії. Так як вона надає релаксуючу дію, її застосовують при лікуванні порушень статевих функцій.
Гамма-аміномасляна кислота призначають при синдромі дефіциту уваги.
Надлишок гамма-аміномасляної кислоти, проте, може збільшити неспокій, задишку, тремтіння кінцівок.


Глютаминовая кислота

Глютамінова кислота є нейромедіатором, що передає імпульси в центральній нервовій системі. Ця амінокислота відіграє важливу роль у вуглеводному обміні і сприяє проникненню кальцію через гематоенцефалічний бар'єр.
Глютамінова кислота може використовуватися клітинами головного мозку як джерело енергії. Вона також знешкоджує аміак, віднімаючи атоми азоту в процесі утворення іншої амінокислоти - глютамина. Цей процес - єдиний спосіб знешкодження аміаку в головному мозку.
Глютамінову кислоту застосовують при корекції розладів поведінки у дітей, а також при лікуванні епілепсії, м'язової дистрофії, виразок, гіпоглікемічних станів, ускладнень інсулінотерапії цукрового діабету і порушень розумового розвитку.


Глютамин

Глютамін - це амінокислота, що найчастіше зустрічається в м'язах у вільному вигляді. Він дуже легко проникає через гематоенцефалічний бар'єр і в клітинах головного мозку переходить в глютамінову кислоту і назад. Глютамін збільшує кількість гамма-аміномасляної кислоти, яка необхідна для підтримки нормальної роботи головного мозку.
Глютамін також підтримує нормальний кислотно-лужну рівновагу в організмі і здоровий стан шлунково-кишкового тракту, необхідний для синтезу ДНК і РНК.
Глютамін - активний учасник азотного обміну. Його молекула містить два атоми азоту і утворюється з глютамінової кислоти шляхом приєднання одного атома азоту. Таким чином, синтез глютамина допомагає видалити надлишок аміаку з тканин, перш за все з головного мозку, і може переносити азот всередині організму.
Глютамін знаходиться у великих кількостях у м'язах і використовується для синтезу білків клітин скелетної мускулатури. Тому харчові добавки з глютамином застосовуються культуристами і при різних дієтах, а також для профілактики втрати м'язової маси при таких захворюваннях, як злоякісні новоутворення та СНІД, після операцій і при тривалому постільному режимі.
Додатково глютамин застосовують також при лікуванні артритів, аутоімунних захворюваннях, фіброзі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, пептичних виразках, захворюваннях сполучної тканини.
Глютамин покращує діяльність мозку і тому застосовується при епілепсії, синдромі хронічної втоми, імпотенції, шизофренії і сенільної деменції. L-глютамін зменшує патологічну тягу до алкоголю, тому застосовується при лікуванні хронічного алкоголізму.
Глютамін міститься в багатьох продуктах як рослинного, так і тваринного походження, але він легко знищується при нагріванні.
Шпинат і петрушка є хорошими джерелами глютамина, але за умови, що їх споживають у сирому вигляді.
Харчові добавки, що містять глютамін, слід зберігати тільки в сухому місці, інакше глютамін переходить в аміак і піроглютаміновую кислоту.
Не приймають глютамін при цирозі печінки, захворюваннях нирок, синдромі Рейе.


Глютатіон

Глютатіон, так само як і карнітин, не є амінокислотою. За хімічною структурою це трипептид, що отримується в організмі з цистерна, глютамінової кислоти і гліцину.
Глютатіон є антиоксидантом. Найбільше глютатиона знаходиться в печінці (деяке його кількість вивільняється прямо в кровотік), а також в легенях і шлунково-кишковому тракті.
Він необхідний для вуглеводного обміну, а також уповільнює старіння за рахунок впливу на ліпідний обмін і запобігання виникненню атеросклерозу. Дефіцит глютатиона насамперед позначається на нервовій системі, викликаючи порушення координації, розумових процесів, тремор.
Кількість глютатіону в організмі зменшується з віком. У зв'язку з цим літні люди повинні отримувати його додатково.
Проте краще вживати харчові добавки, що містять цистерн, глютамінову кислоту і гліцин - тобто речовини, які синтезують глютатіон. Найбільш ефективним вважається прийом N-ацетилцистеїну.


Гліцин

Гліцин уповільнює дегенерацію м'язової тканини, тому що є джерелом креатину - речовини, що міститься у м'язовій тканині і використовуваного при синтезі ДНК і РНК. Гліцин необхідний для синтезу нуклеїнових кислот, жовчних кислот і замінних амінокислот в організмі.
Гліцин входить до складу багатьох антацидних препаратів, що застосовуються при захворюваннях шлунка. Гліцин корисний для відновлення пошкоджених тканин, оскільки у великих кількостях міститься в шкірі і сполучної тканини.
Він необхідний для центральної нервової системи і хорошого стану передміхурової залози. Він виконує функцію гальмівного нейромедіатора і таким чином може запобігти епілептичні судоми.
Його застосовують у лікуванні маніакальнодепрессівного психозу, гліцин може бути ефективний при гіперактивності.
Надлишок гліцину в організмі викликає відчуття втоми, але адекватна кількість забезпечує організм енергією. При необхідності гліцин в організмі може перетворюватися в серії.


Гістидин

Гістидин - це незамінна амінокислота, що сприяє зростанню і відновленню тканин. Гістидин входить до складу мієлінових оболонок, що захищають нервові клітини, а також необхідний для утворення червоних і білих клітин крові.
Гістидин захищає організм від шкідливої ​​дії радіації, сприяє виведенню важких металів з організму і допомагає при СНІД. Занадто високий вміст гістидину може привести до виникнення стресу і навіть психічних порушень (збудження і психозів). Неадекватне зміст гістидину в організмі погіршує стан при ревматоїдному артриті і при глухоті, пов'язаної з ураженням слухового нерва. Метіонін сприяє зниженню рівня гістидину в організмі. Гістамін, дуже важливий компонент багатьох імунологічних реакцій, синтезується з гістидину.
Гістамін також сприяє виникненню статевого збудження. У зв'язку з цим одночасний прийом біологічно активних харчових добавок, що містять гістидин, ніацин і піридоксин (необхідних для синтезу гістаміну), може виявитися ефективним при статевих розладах.
Так як гістамін стимулює секрецію шлункового соку, застосування гістидину допомагає при порушеннях травлення, пов'язаних зі зниженою кислотністю шлункового соку.
Люди, що страждають маніакально-депресивним психозом, не повинні приймати гістидин, за винятком випадків, коли дефіцит цієї амінокислоти точно встановлений.
Гістидин знаходиться в рисі, пшениці і жита.


Ізолейцин

Ізолейцин - одна з незамінних амінокислот, необхідних для синтезу гемоглобіну.
Також стабілізує і регулює рівень цукру в крові і процеси енергозабезпечення.
Метаболізм ізолейцину відбувається в м'язовій тканині.
Ізолейцин - одна з трьох розгалужених амінокислот. Ці амінокислоти дуже потрібні спортсменам, так як вони збільшують витривалість і сприяють відновленню м'язової тканини.
Ізолейцин необхідний при багатьох психічних захворюваннях; дефіцит цієї амінокислоти приводить до виникнення симптомів, схожих з гіпоглікемією. До харчових джерелами ізолейцину відносяться мигдаль, кешью, куряче м'ясо, турецький горох, яйця, риба, чечевиця, печінка, м'ясо, жито, більшість насіння, соєві білки.
Є біологічно активні харчові добавки, що містять ізолейцин. При цьому необхідно дотримувати правильний баланс між ізолейцином і двома іншими розгалуженими амінокислотами - лейцином і валиком. Найбільш ефективна комбінація розгалужених амінокислот - приблизно 1 мг ізолейцину на кожні 2 мг лейцину і 2 мг валіну.


Лейцин

Лейцин - незамінна амінокислота, що відноситься до трьох розгалужених амінокислот. Діючи разом, вони захищають м'язові тканини і є джерелами енергії, а також сприяють відновленню кісток, шкіри, м'язів, тому їх прийом часто рекомендують у відновний період після травм і операцій.
Лейцин також декілька знижує рівень цукру в крові і стимулює виділення гормону росту.
До харчових джерел лейцину відносяться бурий рис, боби, м'ясо, горіхи, соєве і пшеничне борошно.
Біологічно активні харчові добавки, що містять лейцин, застосовуються в комплексі з валіном і ізолейцином. Їх слід приймати з обережністю, щоб не викликати гіпоглікемії.
Надлишок лейцину може збільшити кількість аміаку в організмі.


Лізин

Лізин - це незамінна амінокислота, що входить до складу практично будь-яких білків.
Він необхідний для нормального формування кісток і росту дітей, сприяє засвоєнню кальцію і підтримці нормального обміну азоту у дорослих.
Лізин бере участь у синтезі антитіл, гормонів, ферментів, формуванні колагену і відновленні тканин.
Його застосовують у відновний період після операцій і спортивних травм.
Лізин також знижує рівень тригліцеридів у сироватці крові.
Ця амінокислота має противірусну дію, особливо відносно вірусів, що викликають герпес і гострі респіраторні інфекції. Прийом добавок, що містять лізин в комбінації з вітаміном С і біофлавоноїдом, рекомендується при вірусних захворюваннях.
Дефіцит цієї незамінної амінокислоти може привести до анемії, крововиливів в очне яболко, ферментним порушенням, дратівливості, втоми і слабкості, поганому апетиту, уповільнення росту і зниження маси тіла, а також до порушень репродуктивної системи.
Харчовими джерелами лізину є сир, яйця, риба, молоко, картопля, червоне м'ясо, соєві і дріжджові продукти.


Метіонін

Метіонін - незамінна амінокислота, яка допомагає переробці жирів, запобігаючи їх відкладенню в печінці і в стінках артерій.
Синтез таурину і цистерна залежить від кількості метіоніну в організмі. Ця амінокислота сприяє травленню, забезпечує дезінтоксикаційні процеси (насамперед знешкодження токсичних металів), зменшує м'язову слабкість, захищає від впливу радіації, корисна при остеопорозі і хімічній алергії.
Метіонін застосовують в комплексній терапії ревматоїдного артриту і токсикозу вагітності.
Метіонін має виражену антиоксидантну дію, оскільки є хорошим джерелом сірки, інактивуючої вільні радикали.
Метіонін застосовують при синдромі Жильбера, порушеннях функції печінки. Він також необхідний для синтезу нуклеїнових кислот, колагену і багатьох інших білків. Його корисно приймати жінкам, які отримують оральні гормональні контрацептиви.
Метіонін знижує рівень гістаміну в організмі, що може бути корисно при шизофренії, коли кількість гістаміну підвищено.
Метіонін в організмі переходить в цистеїн, який є попередником глютатіону. Це дуже важливо при отруєннях, коли потрібна велика кількість глютатиона для знешкодження токсинів і захисту печінки.
Харчові джерела метіоніну: бобові, яйця, часник, сочевиця, м'ясо, цибулю, соєві боби, насіння і йогурт.


Орнитин

Орнитин допомагає вивільненню гормону росту, який сприяє спалюванню жирів в організмі. Цей ефект посилюється при застосуванні орнітину в комбінації з аргініном і карнитином.
Орнитин також необхідний для імунної системи і роботи печінки, беручи участь в дезінтоксикаційних процесах і відновленні печінкових клітин. Високі концентрації орнітину виявляються в шкірі і сполучної тканини, тому ця амінокислота сприяє відновленню пошкоджених тканин.
Орнитин в організмі синтезується з аргініну і, в свою чергу, служить попередником для цитруліну, проліну, глютамінової кислоти.
Не можна давати біологічно активні харчові добавки, що містять орнітин, дітям, вагітним і годуючим матерям, а також особам з шизофренією в анамнезі.


Фенилаланин

Фенилаланин - це незамінна амінокислота. В організмі вона може перетворюватися на іншу амінокислоту - тирозин, яка, в свою чергу, використовується в синтезі двох основних нейромедіаторів: допаміну і норадреналіну. Тому ця амінокислота впливає на настрій, зменшує біль, покращує пам'ять і здатність до навчання, пригнічує апетит. Фенілаланін використовують у лікуванні артриту, депресії, болю при менструації, мігрені, ожиріння, хвороби Паркінсона і шизофренії. Фенілаланін зустрічається в трьох формах: D, L; D; L. L-форма найбільш поширена, і саме вона входить до складу більшості білків людського тіла. D-форма надає аналгезуючу дію. D, L-форма є сумішшю цих форм. Її зазвичай застосовують при передменструальному синдромі.
Біологічно активні харчові добавки, що містять фенілаланін, не дають вагітним жінкам, особам з нападами занепокоєння, діабетом, високим артеріальним тиском, фенілкетонурію, пігментного меланому.


Пролін

Пролін поліпшує стан шкіри, за рахунок збільшення продукції колагену і зменшення його втрати з віком. Допомагає у відновленні хрящових поверхонь суглобів, укріплює зв'язки і серцевий м'яз. Для зміцнення сполучної тканини пролін краще застосовувати в комбінації з вітаміном С. Пролін поступає в організм переважно з м'ясних продуктів.


Серін

Серії необхідний для нормального обміну жирів і жирних кислот, росту м'язової тканини і підтримки нормального стану імунної системи. Серії синтезується в організмі з гліцину. Як зволожуючого речовини входить до складу багатьох косметичних продуктів і дерматологічних препаратів.


Таурин

Таурин у високій концентрації міститься в серцевому м'язі, білих клітинах крові, скелетних м'язах, центральної нервової системи.
Він бере участь у синтезі багатьох інших амінокислот, а також входить до складу основного компонента жовчі, яка необхідна для переварювання жирів, абсорбції жиророзчинних вітамінів і для підтримки нормального рівня холестерину в крові.
Тому таурин корисний при атеросклерозі, набряках, захворюваннях серця, артеріальної гіпертонії і гіпоглікемії.
Таурин необхідний для нормального обміну натрію, калію, кальцію та магнію. Він запобігає виведення калію з серцевого м'яза і тому сприяє профілактиці деяких порушень серцевого ритму.
Таурин надає захисну дію на головний мозок, особливо при дегідратації.
Його застосовують при лікуванні неспокою і збудження, епілепсії, гіперактивності, судом.
Концентрація таурину в головному мозку у дітей в чотири рази більше, ніж у дорослих.
Біологічно активні харчові добавки з таурином дають дітям з синдромом Дауна і м'язову дистрофію. У деяких клініках цю амінокислоту включають в комплексну терапію раку молочної залози.
Надмірне виведення таурину з організму зустрічається при різних станах і порушеннях обміну. ​​
Аритмії, порушення процесів утворення тромбоцитів, кандидози, фізичний або емоційний стрес, захворювання кишечника, дефіцит цинку і зловживання алкоголем приводять до дефіциту таурину в організмі. Зловживання алкоголем до того ж порушує здатність організму засвоювати таурин.
При діабеті збільшується потреба організму у таурине, і навпаки, прийом БАД, що містять таурин і цистин, зменшує потребу в інсуліні. Таурин знаходиться в яйцях, рибі, м'ясі, молоці, але не зустрічається в білках рослинного походження.
Він синтезується з цистерна в печінці і з метіоніну в інших органах і тканинах організму, за умови достатньої кількості вітаміну В6. При генетичних або метаболічних порушеннях, що заважають синтезу таурину, необхідний прийом БАД з цією амінокислотою.


Треонин

Треонін - це незамінна амінокислота, що сприяє підтримці нормального білкового обміну в організмі.
Вона важлива для синтезу колагену і еластину, допомагає роботі печінки і бере участь в обміні жирів в комбінації з аспартовой кислотою і метіоніном. Треонін знаходиться в серці, центральній нервовій системі, скелетних м'язах і перешкоджає відкладену жирів в печінці.
Ця амінокислота стимулює імунітет, оскільки сприяє продукції антитіл.
Треонін дуже в незначних кількостях міститься в зернах, тому у вегетаріанців частіше виникає дефіцит цієї амінокислоти.


Тріптофан

Триптофан - це незамінна амінокислота, необхідна для продукції ніацину.
Він використовується для синтезу в головному мозку серотоніну, одного з найважливіших нейромедіаторів.
Триптофан застосовують при безсонні, депресії і для стабілізації настрою.
Він допомагає при синдромі гіперактивності у дітей, використовується при захворюваннях серця, для контролю за масою тіла, зменшення апетиту, а також для збільшення викиду гормону росту.
Допомагає при мігренозних нападах, сприяє зменшенню шкідливого впливу нікотину. Дефіцит триптофану і магнію може підсилювати спазми коронарних артерій.
До найбільш багатим харчових джерел триптофану відносяться бурий рис, сільський сир, м'ясо, арахіс і соєвий білок.
Слід мати на увазі, що харчові добавки, що містять триптофан, заборонені до виробництва і вживання в США.


Тирозин

Тирозин є попередником нейромедіаторів норадреналіну та допаміну. Ця амінокислота бере участь в регуляції настрою, вада тирозину призводить до дефіциту норадреналіну, що, в свою чергу, призводить до депресії.
Тирозин пригнічує апетит, сприяє зменшенню відкладення жирів, сприяє виробленню мелатоніну і покращує функції надниркових залоз, щитовидної залози і гіпофіза.
Тирозин також бере участь в обміні фенілаланіну. Тиреоїдні гормони утворюються при приєднанні до тирозину атомів йоду. Не дивно тому, що низький вміст тирозину в плазмі пов'язано з гіпотиреозом.
Симптомами дефіциту тирозину також є знижений артеріальний тиск, низька температура тіла і синдром неспокійних ніг.
Прийом біологічно активних харчових добавок з тирозином використовують для зняття стресу, вважають, що вони можуть допомогти при синдромі хронічної втоми і нарколепсії. Їх використовують при тривозі, депресії, алергіях і головного болю, а також при відвиканні від ліків. Тирозин може бути корисний при хворобі Паркінсона.
Природні джерела тирозину включають мигдаль, авокадо, банани, молочні продукти, насіння гарбуза і кунжут.
Тирозин може синтезуватися з фенілаланіну в організмі людини.
БАД з фенилаланином краще приймати перед сном або разом з продуктами харчування, що містять велику кількість вуглеводів.
На тлі лікування інгібіторами моноаміноксидази (зазвичай їх призначають при депресії) слід практично повністю відмовитися від продуктів, що містять тирозин, і не приймати БАД з тирозином, оскільки це може привести до несподіваного і різкого підйому артеріального тиску.


Валін

Валін - незамінна амінокислота, що надає стимулюючу дію. Валін не-обходимо для метаболізму в м'язах, відновлення пошкоджених тканин і для підтримки нормального обміну азоту в організмі.
Відноситься до розгалужених амінокислот, і це означає, що він може бути використаний м'язами як джерело енергії.
Валін часто використовують для корекції виражених дефіцитів амінокислот, що виникли в результаті звикання до ліків.
Надмірно високий рівень валіну може привести до таких симптомів, як парестезії (відчуття мурашок на шкірі), аж до галюцинацій.
Валін міститься в наступних харчових продуктах: зернові, м'ясо, гриби, молочні продукти, арахіс, соєвий білок.
Прийом валіну у вигляді харчових добавок слід збалансувати з прийомом інших розгалужених амінокислот - L-лейцину і L-ізолейцину.


Даний документ був доданий в Воскресенье 21 октября, 2007.
Магазин спортивного харчування | Рейтинг спортивного харчування | Контакти | Карта магазину|
© Інтернет-магазин спортивного харчування IronSport.com.ua™ 2006—2019

Купити спортивні товари - спортивне харчування, спортивний одяг, спортивний інвентар для бодібілдингу, спорту та дозвілля. Продаж і доставка по Києву і всій Україні.



Русский язык - Стаття - Амінокислоти та їх властивості докладно