Протеїн(як спортивне харчування) являє собою концентрат із значним
кількістю змісту високоякісного білка. Протеїн необхідний для
ефективного підтримки і збільшення росту м'язової маси, не кажучи вже про
корекцію раціону сучасної людини.
Сьогодні протеїн - це основа, що є матеріалом для синтезу нових молекул білка,
а, отже, це джерело амінокислот, а також стимулятор білкового синтезу.
Слід зазначити, що для підтримки наявної м'язової маси треба приймати не
менше 2 г повноцінного протеїну на один кілограм ваги людини в добу.
Соєвий протеїн- це прекрасне джерело білка, проте в ньому міститься мале
кількість метіоніну (амінокислоти). Даний протеїн, по-перше, покращує
обмін речовин, по-друге, виводить підшкірний жир. Це, звичайно, не найкращий
вид протеїну, але іноді застосовувати його цілком можна, приміром, з метою надання
рельєфності м'язів.
Яєчний протеїн- джерело білка, який тривалий час вважався
справжнім «флагманом» спортивного харчування, оскільки амінокислоти в даному
вигляді протеїну мають найбільш оптимальний і потрібний баланс. Процес засвоювання
яєчного протеїну протікає досить швидко. До того ж даний протеїн охороняє
м'язові тканини від руйнування, а після його застосування спостерігається приплив не тільки
м'язової сили, а й енергії.
Сироватковий протеїн- найкращий постачальник білка для бодібілдерів, який багатий
амінокислотами. Після виснажливих тренувань саме цей білок відновлює
імунну систему. До того ж, він засвоюється в організмом без залишку, спрямовуючи
енергію саме на м'язовий зростання, а не відкладаючи її в якості жирових запасів.
Дієтологами розроблений ряд технологій, а також рейтингових шкал, які дозволяють
визначити якість вживаного протеїну. Одним з найважливіших показників
якості протеїну є його здатність викликати ріст і розвиток тканин.
Справа в тому, що вчені з'ясували, - одні амінокислоти незамінні, тоді як інші
- Цілком замінювані. Дана концепція була застосована до диференціації протеїнів,
які використовуються в харчуванні. Так і була створена рейтингова шкала, яка оцінює
протеїн по тому фактору, чи є він повним або неповним.
У повних протеїнах міститься достатня кількість всіх без винятку
незамінних амінокислот, які необхідні для нормального росту, а також
розвитку. А от у неповних протеїнах відсутні одна або декілька незамінних
амінокислот. Такий недолік може спричинити за собою неправильний ріст і розвиток
організму.
На сьогоднішній день існують і інші рейтингові шкали, що прагнуть з
найбільшою точністю визначити ту кількість амінокислот протеїну, яке було
засвоєно організмом і використано з метою будівництва тканин, а також біомолекул.
Такими шкалами є:
- КПДП (або PER) - це коефіцієнт корисної дії протеїну;
- БЦ (або BV) - це біологічна цінність;
- ПАСБІО (або PDCAAS) - це відсоток амінокислот, що входять до складу протеїну,
який використаний організмом.
Нагадаємо, що всі ці шкали створені на основі проведених дослідів над тваринами,
тому в повній мірі не можуть надати всебічної оцінки процесів, які
відбуваються у сфері харчування людини.